trešdiena, 2009. gada 9. septembris

CASE STUDY of Valmieras Studentiskākie Pusdienu piedāvājumi


Lai arī www.akojas.tk nu jau gandrīz pastāv vienu (!!!) gadu, tomēr mēs pamatā savu uzmanību koncentrējuši uz diviem (alko un ballītes) no trijiem svarīgiem studentu dzīves stūrakmeņiem. Un trešais ir paēšana. Ar šo rakstu mēs centīsimies, kaut nedaudz, bet nolīdzināt šo parādu visai studentijai.
Ķersimies pie lietas, ir reizes, kad apnīk ēst svēto trīsvienību: kartupeļus, roltonus un pelmeņus. Ir reizes, kad vienkārši Tev nav laika kaut ko gatavot vai arī Tu vienkārši negribi, neredzi jēgu gatavot (mans gadījums). Tad nu nekas cits neatliek, kā apmeklēt kādu no Valmieras sab. ēdināšanas iestādījumiem, lai paēstu pa studentisko. Kā arī sakarā ar īpašo stāvokli Lv ekonomikā, ēstūži piedāvā pusdienu piedāvājumus par saprātīgu price/performance. Tāpēc jūsu uzticamais kalps Orlovs uztrin savus ēdampiederumus un dodās noskaidrot viņa prāt' sakarīgākos piedāvājumus Valmierā.
Šoreiz tiks apskatītas 4 dažādas ēstuves, kas piedāvā pusdienu piedāvājumus. Šīs 4 vietas, vismaz no studentu skatu punkta ir visredzamākās. Apskats sastāvēs no vairākām sastāvdaļām: vieta kur var paēst (nu loģiski), cena (ļoti svarīgs aspekts, kā nekā students tomēr vienmēr ir dilēmas priekšā ēst vai tomēr investēt alko), laiks kad pieejams piedāvājums (parasti tiem ir laika ierobežojums), kas tiek iekļauts, kā arī mans subjektīvais komentārs par piedāvājumu. Tad nu sāksim:

Kur: Mellene, Cē ielas pagrabs.
Cena: 1,35Ls
Kas: zupiņa (uzsvars uz pamazināmo formu), otrais (gaļa, piedevas salāti), sulas dzēriens.
Laiks: 11.00-14.00
Koments: Šim piedāvājumam ir vairākas labas īpašības: cena (viszemākā no visiem iestādījumiem), daudzveidība, jo tīri teorētiski tev tiek gandrīz pilnībā nokomplektēta maltīte. Kā arī, ja Tu mācies CĒ ielā, tad tev nekur nav jāiet.
Protams, ēnas puses ir tādas, ka daudzveidība jau pastāv, bet par tādu cenu vienkārši nevar fiziskā izpausmē ļoti daudz iegūt. Respektīvi, tu paliec nu tādā pus paēdis, pus neēdis stadijā.
Sākumā Mellene piedāvāja izvēles iespējas komplektam no vairākiem , tagad tas ir nogriezts.

Kur: Bastions (visi, tač zinam kur).
Cena: 1,40Ls
Kas: otrais ēdiens (gaļa, piedevas, salāti), sulas dzēriens
Laiks:11.00-14.30
Koments:Lai arī no pirmā acu uzmetiena izskatās, ka šis piedāvājums ir visnabadzīgākais, tomēr tā īsti nav. Jo tas otrais ēdiens ir pietiekoši liels, lai Jūsu kunģis aptuveni pēc 15 min nesāktu skaļi paziņot par sevi. Kā arī labā īpašība, ka parasti ir 3 ēdienu salikumi, no kuriem var izvēlēties, ko šodien ēst.
Negatīvā puse ir tāda, ka daudziem ir antipātijas pret Bastiona gatavoto ēdienu garšu, kā tādu. Kas, protams, šeit nemainās. Bet tas ir ļoti subjektīvi. Un tie, kas cer vēl atsist 10% atlaidi, nesanāks, jo uz pusdienu piedāvājumu tas neattiecās. Kā arī tavi kolēģi uzreiz zin, kur tu esi ēdis, jo vēljoprojām viņiem ir problēmas ar ventilāciju.

Kur: Jaunā Saule.
Cena: cena mēdz variēt, bet parasti ap 1.70Ls
Kas: zupiņa (mikro) otrais ēdiens (gaļa, piedevas), sulas dzēriens
Laiks: nemanīju ierobežojumu bet iespējams ir
Koments: Pozitīvie aspekti ir tādi, ka tu par 1.70Ls iegūsti gandrīz pilnu maltīti. Kā arī iespējams izvēlēties zupu, ko tu ēdīsi.
Ne tik pozitīvi, ir tas, ka nekā jau īpaši daudz tur nav, kā arī cena nav tā labākā pret to ko tu iegūsti. Kā arī nav salātu, kas patiesi sāpina manu sirdi. Vismaz jau nu nosaukumam varēja uzlikt.
Protams, man jau vēl joprojām sāp sirds par to, ka Jaunā Saule ir padarīta par ēdnīcu no pieklājīgas pasēdēšanas vietas. Nu vismaz ja ne nomainīt nosaukumu, tad vismaz telpas gan varēja pārkrāsot. Citādies pārāk sāpīgi tur iet iekšā un skatīties, kas tur ir nodarīts.


Kur: Čilī Pica (2X Maksima).
Cena: 1.99Ls
Kas: zupa, otrais ēdiens (gaļa, piedevas, salāti), dzēriens
Laiks: 11.00 - 17.00
Koments: Pozitīvais aspekts ir tāds, ka tas tomēr ir slow food iestādījums, kur tev jāstāv rindā un jāgaida, kad tevi apkalpos, viss smuki pie galdiņiem.
Negatīvākie aspekti ir atrašanās vieta, jo tomēr gan no cē ielas, gan no tē ielas, tomēr ir paliels gabals līdz Čilī Picai ejams, kā arī nominālā cena. Tomēr viņa ir visaugstākā (nosacīti). Kā arī ēdiena uzservēšana uz liela šķīvja tomēr viņu nepadara vairāk kā viņš ir.
Katru dienu mainās piedāvājums un tas ir stingri definēts, ja ir kaut kāda nepatika pret kādu pārtikas produktu, tad iesaku iepriekš apskatīties.

Uzvarētāju sumināšana:

Labākā cena
: Mellene, tomēr bāzes cena ir vislabākā. Tomēr visa ir nedaudz par maz.

Labākais price/performance
: Bastions, lai arī beigās cena nemaz nav tik salda, tomēr tur ir visvairāk par to cenu, kā arī tas ir vistuvāk visām augstskolas ēkām.

Orlova izvēle: Noteikti Čili Pica, neskatoties par (šķietami) visaugstāko cenu, tomēr iespēja pat studentam paēst kā baltajam cilvēkam ikdienā, tomēr ir jāizmanto.

Rezumējums: Paēst Valmierā ikdienā zem 2Ls ir iespējams, pat tīri pieklājīgās iestādēs. Pat tā, ka tu jūties paēdis, vismaz 20minūtes pēc ēdienreizes. Protams, visas iestādes es neaspkatīju, bet vismaz redzamākās noteikti.
Kā arī šie piedāvājumi, tomēr pārstāv latvieša krējuma mērcīšu ēdāja mentalitāti. Nevis, latviešu new school virtuvi, kuras ekspansiju mēs piedzīvojām pēdējos gados. Tādējādi varētu teikt, ka šis piedāvājums ir visai vienmuļš Valmierā. Un arī ir jāņem vērā, tas, ka tie tomēr ir jau iepriekš sagatavoti un tādējādi dienas otrajā pusē palielinās iespēja "uzrauties" uz auktiem kartupeļiem un apkaltušu kotleti.
Bet visā visumā piedāvājums ir vērtējams ar plusa zīmi.

Pabeidzot šo rakstu teikšu, ka nākošreiz, kaut kad būs MEGA LOW BUDGET ēstuvju apskats. Tā kā stay tuned.

6 komentāri:

  1. Anonīms9/9/09 16:42

    Ļoti labs "keis stadijs"
    Do Want MOAR!!

    AtbildētDzēst
  2. Visu Cieņu Orlov, vot šitais ir ko vērts!!! Gadu aprakstu apr tadam "reālu cenu vietām" kā Zeti, 36 arodene, mēbeļnieks....un varbūt arī alus bārs! Jo ne jau mēs "švītiņu" vietās vien ēdam.

    Tā turpināt, lasiju ar interesi :D:D:D

    AtbildētDzēst
  3. Izstāstīšu vienu štelli, pēdējā laikā "švītiņu" paēšanas vietās ir ļoti tuva cena LOW BUDGET paēšanas vietu cenām.
    Ja kas, tas viss ir pa lielam tikai šķietami lēti, vai šķietami dārgi

    AtbildētDzēst
  4. Orlov, Tu tak esi malacis!

    AtbildētDzēst
  5. Par laimi es neesmu Orlovs un Čilī Picu nekad neizvēlos...

    AtbildētDzēst
  6. Čilī picas chilli zupiņa .. mmmm

    Nav apskatīta bastiona mazā māsa - Pauze. Atrašanās vieta - Meža iela. Tā ir vieta, kurā (atšķirībā no Bastiona) ir garšīgi salāti un garšīga pārtika. Pie kam cena ir ari laba - kartupeļi, bekona karbonāde, mērce, kefīrs un čupa salātu - 1.55 Ls.

    Starp citu, viena paziņa teica ka arī Pārgaujas Ģimnāzijā varot labi paēst. Cenas un izpildijumu nezinu, jo neesmu tur ēdis.

    Piekrītu par 28 avs (jo tie taču ir pārtikas tehnologi), taču tā vieta ir pie a-kojām, kas praktiski nozīmē ka var paēst arī kojās. Kad pēdējo reizi tur ēdu, man garšoja. Starp citu, tur ēd arī Dainītis :)

    Piekrītu arī par Alus bāru. Vieta zajebis (neizprotu gan interjeru līdz galam), taču tāds miers un porcijas tādas ka ne apēst.

    AtbildētDzēst